Home » Recepten » Hoofdgerechten » Herfst stoofpot

Herfst stoofpot

Gepubliceerd op 2 oktober 2019 om 20:48

De herfst is aangebroken dus het is weer tijd om een lekkere stoofpotje te maken tijdens een druilerig weekend! Dit is echt mijn lievelingsrecept, ik deel hem dan ook graag met jullie! Ik ben benieuwd of jij hem ook gaat maken en wat je er van vindt, laat het weten in de reacties!

Ingrediënten:

700 gr runderlappen

150 gr gerookte spekjes

2 grote uien

200 gr kastanjechampignons

4 teentjes knoflook

3 zwarte peperkorrels

4 kruidnagels

3 laurierbladen

snufje gedroogde tijm

2 tl worcestersaus (of 1 el azijn)

1 runderbouillonblokje 

250 ml water

rijst/aardappelen

bloem

zout en peper

(bak)boter

 

Bereidingswijze:

1. Breng het vlees op smaak met zout en gemalen peper, snij het vlees in blokjes, bestuif het vlees licht met een beetje bloem en meng dit vervolgens goed door elkaar in een kom.

2, Bak de spekjes uit in een grote stoofpan en leg ze vervolgens apart op een bord of in een bakje.

3. Bak in dit vet het vlees bruin met een beetje (bak)boter, doe dit in twee delen zodat de temperatuur hoog blijft  in de braadpan en het vlees mooi rondom bruin kan schroeien. Haal al het vlees uit de pan wanneer het bruin is. Snij ondertussen de ui grof en de knoflook fijn (of met een pers), bak de uien op een laag vuur, voeg in de laatste minuut de knoflook toe.

4. Voeg dan de peperkorrels, laurier, kruidnagels, tijm, runderbouillonblokje, worcestersaus (of azijn), spekjes en het water toe en breng aan de kook.

5. Laat dit langzaam garen, ongeveer 3 uren totdat het vlees boterzacht is en de saus goed gebonden. Ik gebruik zelf het kleinste pitje met een sudderplaatje (te koop bij HEMA en Blokker, tip van schoonmoeder), zo kan de hitte goed verdeeld worden onder de pan ondanks dat het op een laag vuur staat.

6. Af en toe moet je het even goed door roeren (ieder half uur), wanneer er te weinig vocht in zit en het dreigt aan te branden voeg je wat water toe. 

9. Een half uur voor de eindtijd voeg je de champignons toe en kook je de aardappelen of rijst in een aparte pan.

10. Serveer met de aardappelen of rijst en smullen maar!

 

Lekker ite!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.