Home » Recepten » Hoofdgerechten » Risotto paddenstoelen

Risotto paddenstoelen

Gepubliceerd op 7 november 2019 om 07:00

Eerder heb ik al mijn recept voor risotto met pesto gedeeld. Dit recept is met paddenstoelen en kastanjechampignons, deze zijn momenteel goed verkrijgbaar. Een ideaal recept voor in de herfst!

Ingrediënten

Voor 4 personen

300 gram risotto rijst

250 gram kastanjechampignons

150 gram oesterzwammen

130 ml droge witte wijn 

1 liter kippenbouillon (van 1 bouillonblokje)

2 sjalotjes 

1 teentje knoflook

handje Parmezaanse kaas

zout en peper, olijfolie

 

Bereidingswijze

1. Zet eerst de kippenbouillon klaar in een pannetje en laat deze opstaan op laag vuur zodat je steeds hete bouillon bij de risotto rijst kunt toevoegen.

2. Snij de kastanjechampignons in plakjes en scheur de oesterzwammen in lange stukjes, snij de sjalotjes fijn en pers/snij de knoflook fijn. 

3. Doe de champignons en oesterzwammen in een droge koekenpan, roer af en toe tot ze zacht worden en lichtbruin. Besprenkel met een snuf zout. 

4. Voeg een eetlepel olijfolie en de sjalotjes en fruit deze gedurende 2 minuten aan tot ze zacht worden, voeg dan de knoflook toe en bak nogmaals een minuut. Voeg de rijst toe en laat deze voor 2 minuten de olie opnemen. 

5. Schenk de wijn erbij en blijf constant roeren tot de wijn grotendeels is opgenomen door de rijst. Voeg twee soeplepels bouillon toe zodat de rijst onder water staat, roer met een houten lepel zodat de rijst heel blijft en blijf roeren zodat de rijst niet verbrand. 

6. Wanneer je met de spatel een S-vorm maakt en je ziet geen vocht meer is de bouillon opgenomen. Voeg er steeds weer een soeplepel bouillon bij en blijf roeren. Blijf het vuur constant houden op middelhoog. In mijn instastories laat ik zien wanneer je de bouillon kunt toevoegen (vastgepind op mijn instagram @wikkookt).

7. Wanneer de bouillon grotendeels opgenomen is is de rijst bijna gaar, de ene keer kan de risotto wat meer bouillon opnemen dan de andere keer, dit verschilt per merk. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten.

8. Proef hoe gaar de rijstkorrel is, de buitenkant moet zacht zijn maar vanbinnen nog wel voor de helft een 'bite' hebben, niet zo erg dat het knarst maar wel stevig. Net zoals je de pasta 'al dente' kookt.

9. Breng op smaak met zout en peper en serveer met de geraspte Parmezaanse kaas.

 

Risotto vergt wat tijd en geduld maar daarna kun je ook echt smullen!

 

Lekker ite!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.