Kerst tip: Aardappelgratin

Gepubliceerd op 5 december 2019 om 07:00

Aardappelgratin is een klassiek Frans bijgerecht. Het is eenvoudig te maken en je kunt het van te voren al klaarzetten zodat je op de avond zelf weinig werk hebt. Wanneer je voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt is het helemaal simpel maar uiteraard kun je ook verse aardappelen gebruiken, verleng de tijd in de oven dan met 10 minuten.  

Ingrediënten

voor 4 personen

700 gram aardappelschijfjes

400 ml kookroom

2 knoflooktenen

100 gram geraspte kaas

1 tl mosterd

nootmuskaat

zout, peper

olijfolie

optioneel: bieslook of peterselie voor de garnering

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Vet een ovenschaal (rond of rechthoekige) in met olijfolie. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. 

3. Pers de knoflook of snij deze heel fijn. Mix  de kookroom met de mosterd, een snuf nootmuskaat en de knoflook en giet deze gelijkmatig over de aardappelschijfjes. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi dit vervolgens met de geraspte kaas.

4. Bak de gratin in 30 minuten goudbruin, mocht je verse aardappelen gebruiken dan is de baktijd 10 á 15 minuten langer. Wordt de bovenkant te bruin? Bedek de ovenschaal dan met aluminiumfolie voor de laatste minuten. Garneer de gratin met bieslook of peterselie. 

 

Lekker ite!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb