Sushi - basisrecept

Gepubliceerd op 15 maart 2020 om 11:17

Sushi! Je vind het heerlijk of je vind het niks. We zijn er gek op en gaan vaak sushi eten bij een restaurant. Je kunt het natuurlijk ook zelf maken, het is niet moeilijk maar het kost wel even tijd, Maar dan heb je ook wat!

Ingrediënten:

250 gr sushi rijst

350 ml water

2 el rijstazijn

1 el witte suiker

1 tl zout
noribladen

Je favoriete sushi ingrediënten bijvoorbeeld:

komkommer

groene paprika

zalm

avocado

gebakken uitjes
wasabi mayonaise (4 el mayonaise gemengd met 1 erwt wasabi)

Bereidingswijze:

1. Was de rijst goed onder de kraan in een zeef tot er nauwelijks nog troebel water vanaf komt.

2. Kook het water en voeg toe in de pan met gewassen rijst. Kook de rijst gedurende 10 min op laag vuur, roer dit absoluut niet door! Anders gaan de rijstkorrels kapot.

3. Zet de pan van het vuur en doe de deksel er op, laat dit 15 minuten uit stomen. 

4. Doe de rijst vervolgens in een plastic schaal of iets waar de warmte niet in blijft zodat de rijst goed kan afkoelen. Meng in een schaaltje de suiker, het zout en de rijstazijn en verdeel dit over de rijst, roer alles voorzichtig los met een houten lepel.

5. Je kunt nu de sushi gaan maken. Snij alle ingrediënten in dunne lange reepjes.
Leg een norivel met de ruwe kant naar boven op een sushimat.
Verdeel een klein laagje rijst over het vel met je handen, maak je vingers steeds nat zodat de rijst niet blijft plakken. Laat 1 cm ruimte over zonder rijst over bij de rand die van je af ligt.
Leg de ingrediënten in een lijn aan het begin en maak dit niet te hoog en niet breder dan 2 cm. 

6. Houd de rand van de mat vast met je duimen. Begin met de rand waar het eerste ingrediënt ligt. Til het norivel op en vouw het over het eerste ingrediënt. Zorg dat je de ingrediënten op hun plaats houdt en dat de rijst aan elkaar blijft kleven.

7. Ga door met het rollen van de sushi. Stop de voorste rand van het nori vel in de rol met rijst en ingrediënten. Verwijder de mat terwijl je doorgaat met het rollen van de sushi. Rol langzaam zodat je zeker weet dat de sushi rol gelijkmatig is.

8. Zorg dat de rol strak is zodat de ingrediënten er straks niet uitrollen als je de rol in plakken gaat snijden.  Rol de sushi rol heen en weer in de mat en maak hem dicht. Dit doe je door de nori vel wat je leeg hebt gehouden nat te maken zodat het blijft plakken bij het dicht maken. Snij vervolgens met een scherp en nat mes de sushi.

9. Doe je dit voor de eerste keer? Kijk dan een filmpje op YouTube. Het is lastig uit te leggen in alleen woorden,

 

Lekker ite!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb