Tagliatelle roomsaus

Gepubliceerd op 6 oktober 2019 om 10:01

De meeste pakjes worden gebruikt voor sauzen bijvoorbeeld voor een roomsaus. Het maken van een saus is eigenlijk heel makkelijk: met bloem, boter en vocht krijg je een saus of gebonden soep. Dit recept is dan ook heel snel en simpel! Mocht je toch zin hebben om uit te pakken in het weekend dan kun je de tagliatelle zelf maken, de pasta is dan net zo lekker als in Italië. Dit is het basisrecept, je kunt hiermee natuurlijk variëren. Probeer het eens met broccoli, champignons of garnalen!

Ingrediënten:

Voor 3-4 personen

Tagliatelle (100 gr per persoon)

4 tenen knoflook

50 gram boter

50 gram bloem

250 ml bouillon (half blokje)

250 ml melk

50 gram Parmezaanse kaas

½ tl zout

½ tl peper

snuf nootmuskaat

handje gesneden peterselie

 

Bereidingswijze:

1. Kook de pasta volgens verpakking. Wil je zelf pasta maken? Het recept staat hieronder!

2. Pak een grote koekenpan en smelt de boter, voeg hierin de geperste knoflook toe en bak 1 minuut terwijl je het constant roert.

3. Sprenkel de bloem in de boter en roer goed door, bak dit 2-3 minuten. Je hoort het sissen, dan gaart de bloem. Let op dat de bloem niet te bruin verbrand. 

4. Voeg al roerend de melk in delen toe, vervolgens kun je de bouillon erbij doen. Kook dit door, het mag een lekker dikke saus worden. 

5. Voeg nu de Parmezaanse kaas, peterselie, nootmuskaat, zout en peper toe. Laat dit zacht pruttelen totdat de pasta klaar is. Roer de pasta door de saus en smullen maar!

 

Lekker ite!

 

Bonusrecept ‘verse pasta’

Ingrediënten:

110 gram meel per persoon (durum meel, 00 meel of gewone bloem)

1 ei per persoon

snuf zout

 

1. Maak je aanrecht goed schoon en stort het meel op je aanrecht. Maak hierin een kuil zoals bij een vulkaan, maak de kuil groot genoeg voor alle eieren. Doe alle eieren en een snufje zout in de kuil en doe er steeds een beetje bloem bij zodat er geen klonten vormen, dit is het makkelijkste met een vork.

2. Blijf mengen tot het deegpapje steeds dikker wordt. Wanneer het deeg niet meer heel vochtig is kun je het met je handen gaan kneden. Wanneer je een tijdje aan het kneden bent en het voelt heel droog voeg dan een beetje lauwwarm water toe. Voelt het deeg te nat? Voeg dan wat bloem toe. Hoeveel je nodig hebt is namelijk afhankelijk van de grootte van je eieren en kan elke keer verschillen. Het deeg moet goed gekneed worden, minimaal 10 minuten en dat is lang! Ik zet altijd een timer zodat ik zeker weet dat het deeg goed is.

3. Wikkel de deegbal in plasticfolie en doe dit in een kom. Laat het deeg nu 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Laat je het deeg langer rusten? Leg het dan in de koelkast in verband met de rauwe eieren. 

4. Met een pastamachine kun je nu lange dunne stroken maken, verdeel je pasta in kleine ballen zo groot als een ei. Druk het deegballetje plat, strooi er wat bloem over en haal door de grootste stand van je pastamachine. Herhaal deze stappen steeds met een kleinere stand en vouw het vel dubbel en draai een kwartslag voor je deze er weer doorheen draait. Herhaal dit tot je op stand 7 of 8 bent. 

5. Snij de pastabladen als ze heel lang zijn doormidden en haal ze door het koppelstuk voor tagliatelle.

6. Doe een beetje bloem op de vers gesneden pasta en hussel door elkaar zodat ze niet aan elkaar blijven plakken. Herhaal tot de pasta op is. 

7. Verse pasta hoef je maar heel kort te koken, je moet de saus al klaar hebben want in ongeveer 3 minuten is je pasta al dente, je moet er dus echt even bij blijven.

 

Het is veel werk maar het geeft ook veel voldoening als je een bord verse pasta kan serveren!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb