Lasagne

Gepubliceerd op 20 oktober 2019 om 10:00

Ik heb er lang over gedaan om een recept te schrijven wat het pakje kan vervangen. In mijn ogen moet het namelijk ook snel op tafel komen, want dat is het gemak van zo'n pakje. Elke keer als ik een recept maakte wat snel klaar was miste ik de smaak. Dus om dicht bij mezelf te blijven hierbij een traditioneel recept voor een heerlijke lasagne. Dit recept zet je niet in een half uur op tafel maar het smaakt heerlijk en je hoeft geen suiker toe te voegen om het proces te versnellen. 

Ingrediënten:

500 gram rundergehakt

1 kleine winterwortel

1 stengel bleekselderij

500 ml passata (gezeefde tomaten)

1 klein blikje tomatenpuree (70gr)

100 rode wijn

1 ui

2 tenen knoflook

2 el Italiaanse kruiden

1 pak lasagne bladen (gedroogd)

50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)

2 eetlepels olijfolie

peper en zout

 

Ingrediënten voor de bechamelsaus:

50 gram boter

50 gram bloem

600 volle melk

1 tl nootmuskaat

zout en peper

 

Vind je de bechamelsaus teveel werk? Vervang dit dan door een bakje ricotta vermengd met 100 ml melk als topping op je lasagne. 

 

Bereidingswijze:

1. Snipper de ui, snij de wortel en bleekselderij in kleine stukjes en pers de knoflooktenen fijn. 

2. Fruit de ui aan in 2 el olijfolie en voeg na 2 minuten de wortel, bleekselderij, tomatenpuree en knoflook toe. Laat dit 3 minuten goed doorbakken zodat het zacht kan worden. Voeg het gehakt toe en bak dit rul door het voortdurend om te scheppen. 

3. Wanneer het gehakt rondom gaar is schenk je de wijn erbij, laat dit 5 minuten koken totdat de alcohol is verdampt en je dit niet meer kunt ruiken. Voeg vervolgens de passata toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat dit tenminste 25 minuten pruttelen zodat het een mooie saus is waarbij de tomaten lekker zoet kunnen worden. 

4. Maak ondertussen de bechamelsaus of de topping van ricotta. De bechamelsaus maak je door de boter te smelten in een steelpannetje en de bloem er in één keer doorheen te roeren met een garde. Het gaat nu bubbelen en bruisen, de bloem wordt nu gaar in ongeveer twee minuten. Pas op dat het niet bruin wordt, goed blijven roeren met de garde. Voeg steeds een deel melk toe wanneer de melk is opgenomen in de saus. Blijf ondertussen steeds roeren. Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat het nu 15 minuten pruttelen op laag vuur zodat het een dikke lobbige saus wordt.

5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bouw de lasagne ondertussen op: vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie, begin met een dun laagje van het gehaktmengsel, dan een laagje lasagne bladen, schep hier een laagje bechamelsaus op en dek weer af met lasagne bladen, herhaal tot dat het op is, afhankelijk van de grootte van je ovenschaal. Eindig met het gehaktmengsel met een laag bechamelsaus er bovenop. Bestrooi met Parmezaanse kaas en plaats dit gedurende 30/40 minuten in de oven. Als de bovenkant te bruin wordt dek dit dan af met aluminiumfolie voor de rest van de oventijd.

 

Lekker ite!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.