Risotto pesto

Gepubliceerd op 16 augustus 2019 om 21:24

Risotto, ik geloof dat je mij hier best voor wakker kunt maken. Het komt nogal precies met de gaarheid van de rijst maar wanneer hij goed is dan heb je toch een kom vol lekkers! Risotto rijst heeft niet veel nodig, bouillon, wijn en wat Parmezaanse kaas. Dit keer een variant met pesto.

Ingrediënten

voor 3 á 4 personen 

250 gram risotto rijst

100 ml witte wijn (liefst droge)

1 liter kip of groentebouillon (met 1 bouillonblokje of zelfgemaakt)

1 sjalot of een ui

1 teentje knoflook

2-3 el pesto (zelfgemaakt of makkelijk uit een potje)

10-12 cherry tomaatjes

handje parmezaanse kaas (optioneel)

zout en peper, olijfolie

 

Bereidingswijze

  1. Snij de sjalot en knoflook fijn en fruit deze aan in 2 eetlepels olijfolie.
  2. Voeg de rijst hierbij en bak 2 minuten mee, blus af met de wijn en laat de alcohol gedurende een paar minuten verdampen.
  3. De bouillon moet warm zijn zodat het de rijst gaart, zet deze dus op het vuur in een pannetje ernaast.
  4. Voeg twee soeplepels bouillon toe zodat de rijst onder water staat, roer met een houten lepel zodat de rijst heel blijft en blijf roeren zodat de rijst niet verbrand. 
  5. Wanneer je met de spatel een S vorm maakt en je ziet geen vocht meer is de bouillon opgenomen. Voeg er steeds weer een soeplepel bouillon bij en blijf roeren. Blijf het vuur constant houden op middelhoog. In mijn instastories laat ik zien wat het verschil is (vastgepind op mijn instagram @wikkookt).
  6.  Wanneer de bouillon grotendeels opgenomen is is de rijst bijna gaar, de ene keer kan het wat meer bouillon opnemen dan de andere keer dit verschilt per merk. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten.
  7. Proef hoe gaar de rijstkorrel is, de buitenkant moet zacht zijn maar vanbinnen nog wel voor de helft een 'bite' hebben, niet zo erg dat het knarst maar wel stevig. Net zoals je de pasta 'al dente' kookt.
  8. Haal de pan van het vuur en roer de pesto, cherry tomaatjes en parmezaanse kaas erdoor, laat dit vijf minuten staan met de deksel op de pan. Daarna weer voorzichtig doorroeren en evt. op smaak brengen met peper en zout. Let op, de bouillon en parmezaanse kaas voegen ook al een zoute smaak toe.

Je hebt even wat geduld nodig, maar dit wordt zeker beloond!

 

Lekker ite!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb