Sushi krans

Gepubliceerd op 27 december 2019 om 16:05

Wil je eens uitpakken op een feestje? Maak dan deze sushi krans! Makkelijk te maken en het ziet er heel feestelijk uit. Ik maakte het dit keer met gerookte zalm maar je kunt dit ook maken met andere ingrediënten van je favoriete sushi. 

Ingrediënten

voor 6 personen als voorgerecht, 2-3 als hoofdgerecht

250 gram sushi rijst

350 ml water

100 gram gerookte zalm (meer als je het wil garneren zoals hierboven)

2 el rijstazijn

2 el suiker

1 tl zout

5 el mayonaise

wasabi

Garnering (optioneel):

zwarte sesamzaadjes

witte sesamzaadjes

halve komkommer

Nori vellen

rode gember strips (te koop bij een Aziatische supermarkt/toko) of gebruik normale ingelegde gember

 

Bereidingswijze:

1. Was de sushi goed in een fijne zeef tot er geen troebel water meer vanaf komt. Kook de rijst tien minuten in 350 ml water zonder deksel, niet roeren! Als het goed is neemt de rijst al het water op. Roer hierna de rijst goed door en laat met de deksel op de pan voor 5 minuten door garen met het vuur uit.
Als dit klaar is doe de rijst dan op een bakplaat of grote plastic kom om af te koelen.

2. Maak ondertussen de smaakmakers voor de rijst. Doe de rijstazijn, suiker en zout in een klein pannetje op laag vuur tot de suiker goed opgelost is. Laat dit goed afkoelen en voeg toe wanneer de rijst op kamertemperatuur is . Goed roeren zodat het mengsel goed verdeeld is over de rijst.

3. Maak nu de wasabi mayonaise door de wasabi te mengen met de mayonaise. Dit is naar smaak maar ik zou beginnen met een klein beetje wasabi ongeveer ter grootte van een doperwt. 

4. Maak lange komkommer repen met een dunschiller of een kaasschijf, deze kun je vervolgens oprollen. Gebruik niet het deel waar het vruchtvlees zit, dit is te nat. 

5. Nu is het tijd om de krans in elkaar te zetten. Pak een tulband, liefst siliconen maar met een ijzeren lukt het ook wel. Breng de helft van de rijst aan onderin de tulband, druk licht aan en zorg ervoor dat alles goed bedekt is. Maak één laag met de gerookte zalm en besmeer deze licht met de wasabi mayonaise. Dek dit af met de rest van de rijst en druk licht aan. De tulband is niet helemaal gevuld maar dat maakt niet uit.

5. Draai hem vervolgens om op een bord of plank en garneer met de sesamzaadjes, ingelegde gember, komkommer rolletjes, wasabi mayonaise en eventueel overgebleven zalm. 

6. Voor een nog spectaculairder effect kun je sterren of andere figuurtjes maken van een nori vel. Maak een klein beetje nat op de glimmende kant en druk deze op of tegen de krans aan.

 

Lekker ite!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.